Welke omvormer kiezen

Over Omvormers

Parallel of seriegeschakeld systeem

Vraagt u zich ook af wat het verschil is tussen een parallel- of serieel geschakeld zonnepanelen systeem? Een veel voorkomende vraag en daarom leggen we het graag uit! Maar first things first, welk systeem wordt gekozen hangt af van de omstandigheden waaronder de zonnepanelen moeten presteren:

Als er sprake is van schaduwwerking, verschillende hellingshoeken of meerdere dakvlakken, dan wordt meestal aangeraden het zonnepanelensysteem parallel te schakelen.

Seriegeschakeld systeem

Hoe werkt een seriegeschakeld systeem? Bij een seriegeschakelde zonnepaneleninstallatie vormen de zonnepanelen als het ware een ‘kring’ waarin de totale spanning opgeteld wordt. De opgewekte energie wordt dus door alle zonnepanelen naar de omvormer geleid. Dit systeem heeft twee belangrijke voordelen:

1. Minder verlies
De verschillende onderdelen van een zonnepanelensysteem, zoals cellen, kabels en connectoren hebben een weerstand binnen het systeem. Door deze weerstand kan warmteverlies optreden. Bij een hoge spanning verplaatst de energie zich sneller door het paneel. Door de snelheid treedt er minder verlies in het systeem op.

2. Eenvoudigere omzetting naar wisselstroom
De opgewekte energie (gelijkstroom) wordt door de omvormer omgezet in bruikbare wisselstroom. Een omvormer doet dit door snel te schakelen. De spanning wordt in een gelijkmatige beweging omgezet en de spanning wordt lager. Daardoor wordt de spanning goed verdeeld, zodat de apparaten in huis er gebruik van kunnen maken.

Wanneer kan een seriegeschakeld systeem gebruikt worden?

Seriegeschakelde systemen kunnen het best gebruikt worden wanneer er geen sprake is van schaduwvorming, meerdere dakvlakken of verschil in hellingshoeken. Wanneer er bijvoorbeeld wel schaduw valt op één van de panelen dan beïnvloed dat alle panelen in de serie. Als één paneel dus minder opwekt, kunnen de andere panelen hierdoor ook minder energie afleveren. Daarnaast kun je bij een seriegeschakeld zonnepanelensysteem ook niet de opbrengsten per paneel inzien.

 

Parallel-geschakeld systeem met optimizers

Zonnepanelen parallel schakelen is eigenlijk het tegenovergestelde van een serieel geschakeld systeem. Een systeem met optimizers is ideaal wanneer één of enkele panelen structureel minder presteren dan de overige panelen in het systeem. Dit kan komen door bijvoorbeeld schaduwwerking of het gebruik van verschillende hellingshoeken. Met optimizers wordt in elk paneel afzonderlijk de gelijkspanning naar de omvormer geleverd, die het vervolgens omzet in wisselstroom. Het grote voordeel hiervan is dat de opbrengst van één paneel, geen invloed heeft op de opbrengst van de andere panelen.

Een parallel-geschakeld systeem is een duurdere oplossing dan een seriegeschakeld systeem. Daarom raden wij het alleen aan wanneer het door de omstandigheden echt nodig is.

Power Optimizers

Ligt een deel van uw zonnepanelen-systeem in de schaduw? Of is de instralingshoek van de panelen verschillend? Dan is het slim om gebruik te maken van Power Optimizers. Power Optimizers zorgen ervoor dat de opbrengst van elk afzonderlijk paneel altijd maximaal is. Doet één van de panelen het minder goed? Dan doen de andere panelen het wel gewoon optimaal. Dat is de kracht van de Power Optimizer.

Wat is een zonnepanelen optimizer?

Een optimizer is eigenlijk een MPP tracker, of wel een micro omvormer, waarmee elk zonnepaneel afzonderlijk wordt uitgelezen. De optimizers worden eenvoudig aangesloten op de standaard bekabeling van de zonnepanelen. Vervolgens worden ze aangesloten op de centrale omvormer. De centrale omvormer zet alle opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom.

Wanneer is het slim om een optimizer te gebruiken?

Het is vooral handig om optimizers te gebruiken wanneer er sprake is van minder gunstige zonsituaties. Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld als er schaduw op een aantal panelen valt of als er verschillende legrichtingen zijn. Als er een standaard seriegeschakeld zonnepanelensysteem wordt gebruikt in zo’n situatie dan zorgt dit voor minder rendement. Een seriegeschakeld systeem kun je vergelijken met een tuinslang. Vervuiling of schaduw op een van de zonnepanelen geeft hetzelfde effect als wanneer je met een voet op de tuinslang gaat staan: er komt veel minder water uit. Om dit effect tegen te gaan, worden de zonnepanelen voorzien van optimizers. Zo wordt elk zonnepaneel afzonderlijk uitgelezen. Als één zonnepaneel minder goed presteert, heeft dit niet direct invloed op de opbrengst van alle zonnepanelen.

​Betekent dit dat het altijd beter is om power optimizers te gebruiken?

Het antwoord op die vraag is simpel gezegd nee. Indien er geen sprake is van meerdere leg-richtingen en/of tijdelijke schaduw, dan is het gebruik van optimizers niet nodig. Wanneer de zon altijd op dezelfde gunstige manier op het dak valt, kiezen we voor een serie schakeling met één omvormer en 1 of 2 MPP trackers. Want in die situaties zijn de optimizers in verhouding te duur.

​Eerlijk advies over optimizers

Voor het beste advies houdt Zonneplan richtlijnen aan om te beoordelen of het gebruik van optimizers echt nodig is. Hieronder sommen we nog even voor u op wanneer wij adviseren power optimizers te gebruiken:

  • (Gedeeltelijke) schaduw op één of meerdere panelen, bijvoorbeeld door een pijpje, dakkapel of bomen.
  • Zonnepanelen die in verschillende richtingen gelegd zijn, bijvoorbeeld een oost-west opstelling.
  • Wanneer de instralingshoek van de panelen verschillend is, bijvoorbeeld bij het gebruik van verschillende daken/dakvlakken.

 
 
WIST JE DAT JE HET OOK DOOR ONS KAN LATEN INSTALLEREN

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF EN ONTVANG EXTRA KORTINGEN
ONTVANG OOK EEN GRATIS CADEAUKAART BIJ AANSCHAF VAN EEN COMPLEET ZONNE-SYSTEEM

 

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
onze voorwaarden staan getoond op de website onder voorwaarden
SLUITEN